Versnellingsbak reparatie

Deze pagina is ook beschikbaar in het Engels. This page is also available in English


Eén van de lagers in de versnellingsbak had het opgegeven. En een tweedehands bak was op e-bay (in Duitsland) snel gevonden. Hier plaatjes van de reparatie.

IMG_2080

In deze werkplaats in Capelle aan de IJssel kan je zelf je motorfiets repareren. Je huurt van Rien (onder begrijpelijke voorwaarden) een plek met een motorlift en gebruik van zijn gereedschap. Als je daarbij technische hulp nodig hebt dan betaal je daarvoor een billijk tarief. De man nét achter mijn linkerspiegel is de eigenaar.

IMG_2087

Aan het einde van de zaterdag lag de versnellingsbak op tafel. Alle lagers aan deze zijde van de bak zagen er goed uit. De week erna moest ik vanzelfsprekend gewoon werken en zo bood Rien aan om die dinsdag te kijken waar het gebrek in de bak zat; dat bleek een lager. Alleen de buitenschaal van het lager zat nog in het huis. Die kreeg Rien er niet uit en zo hebben we besloten dat het beter was om een tweedehands bak te gaan kopen. Die vond ik via e-bay in Duitsland.

IMG_2145

Om de versnellingsbak te kunnen verwijderen moet de uitlaat er ook af. De bouten daarvan waren zoals verwacht zeer gecorrodeerd maar het losmaken van de bouten viel mee. Ik wilde nieuwe boutjes monteren maar de tapgaten in de cilinders bleken te klein door corrosie of vuil. Het kostte me een uur extra om alle acht gaten opnieuw te tappen.

IMG_2085

Links op de foto de bouten van het uitlaatspruitstuk uit de cilinder

IMG_2138

Dit is de 'nieuwe' versnellingsbak.

IMG_2142

En hier zit 'ie op z'n plek.

IMG_2150

Op de zaterdag dat ik graag verder wilde werd de bak pas tegen 12:00 uur bezorgd op mijn adres. Meteen ben ik naar Capelle gereden maar die dag kon ik de klus niet compleet klaren. De dinsdag erna heb ik vrij genomen om het karwei af te maken. In totaal bleek de reparatie me 16 uur werk te hebben gekost. Op die tweede zaterdag stond er een stel naast me met (bijna) eenzelfde brommer. Hierdoor kan je goed zien wat me allemaal nog te doen stond.
Op zaterdag 17 februari heb ik mijn motor bij Recomotorservice gebracht omdat er iets aan de hand was met de ABS (anti blokker systeem). Een week later heb ik de motor weer opgehaald en daar merkte ik dat de koppeling slipte! Er zit dus nóg zo'n forse reparatie aan te komen. En deze week heb ik vakantie maar ik had mijn meisje beloofd dat ik in huis ook nog even zou timmeren. Ik houd je op de hoogte!
Menu