Pake_Beppe
Nog maar een keer deze prachtige foto waar Trijntje en Hajo samen op staan. Pake (grootvader) was pacifist, zoals je op Beppe' pagina kan lezen maar dat was vóór de oorlog. Hajo was een avonturier vertelde mijn moeder vaak. Altijd voor de baas op sjouw als bankwerker - monteur om machines en rijdend materieel in de wegenbouw te repareren. Tot wanhoop van Beppe: "Bist mei de baes trouwd of mij my? Daarom werkte pake Hajo de laatste jaren dichter bij huis op de vliegbasis Leeuwarden. Als burger, niet als militair. Het huwelijk is geven en nemen.

Lytse pake, Hajo Ferwerda-2
Dit is toch een bijzondere foto van mijn pake Hajo. In die tijd was het kennelijk gebruikelijk om ook een jongensbaby te portretteren met een jurkje aan.

Pake Pake Chris Ans
Vier generaties: vlnr: Hijlke, de vader van mijn pake Hajo, in het midden, en dochter (mijn moeder) Ansje. Mijn broer Chris op schoot bij oerpake (overgrootvader).

Oerpake woonde een poosje in bij Hajo en Trijntje omdat hij "yn 'e bernskens" (dementerend) was. Er gaat zelfs het verhaal dat de begrafenisauto waarin oerpake, met achtervolgende stoet, onderweg naar Groningen (in Friesland was toen nog geen crematorium) in brand vloog.

Pake, Pake, Ansje
Nog een foto van drie generaties Ferwerda: Oerpake Hijlke, pake Hajo en mem Ansje.

Pake oliebol

Oma Kerkhof en Pake

Pake Botje 3 '77

Op de middelste foto zien we pake Hajo met Froukje Postma, de vrouw van opa Chris Kerkhof, de Oranje Vrijbuiter. De linkerfoto is weer tijdens oud en nieuw; oliebollen bakken, Keegsdijkje Leeuwarden. De rechterfoto is genomen tijdens een bezoek aan Terschelling. Hier zit pake in het huis aan de Botjelandweg in Midsland, Terschelling. Jaap heeft 1977 bij de foto geschreven.

Ik kan me nog goed herinneren dat we bij pake en beppe in Leeuwarden op bezoek waren in het weekeinde vóór dat pake opgenomen zou worden in het ziekenhuis om een operatie te ondergaan om de verkalking in de aderen van zijn benen te behandelen. "It sil allegearre wol goed komme" zei pake "en oars wurdt it mar kofje mei koeke". En het werd "kofje mei koeke"! Operatie geslaagd, patiënt overleden. Hoe nuchter wil je ze hebben die Friezen?

Pake motor
Hier zien we pake op de motor. Veel meer dan 500cc zal het niet geweest zijn. Ik herinner me nog goed dat iemand (een vriend van Pake?) op de Keizerskroon in Leeuwarden even voorbij kwam om zijn Harley te 'showen'. "Dêr sit in dikkere motor yn as yn ús auto!" zei pake. Pake reed een Simca 1100 en in de Harley zat een dikke 1200cc. Hoe zou pake gekeken hebben naar mijn huidige motor, ook een 1200cc? Ik zou hem graag een rondje laten rijden, desnoods achterop. Wat zou hij genieten!

Menu en meer