Ja-woord Jaap & Ansje
Dit zijn mijn ouders: Jacob Klaas Kerkhof (21 feb. 1936) en Anna Ferwerda (3 sept. 1938) op hun trouwdag, 5 september 1963. Het was een "moetje", Chris was nét onderweg en dat is hier niet te zien. Helaas zie je Ans' gezicht niet maar het zal ongetwijfeld een leuke dag zijn geweest. Jacob werd Jaap genoemd en Anna vond Anneke of Ans ook prima.
Jaap is overleden op één januari 2004 aan de gevolgen van COPD.

Borstvoeden Chris
Over Chris gesproken: mijn broer Chris werd geboren op 6 april 1964. Let ook op het prachtig opgestoken haar van mijn knappe moeder.

Annie en Hielke zw-w
Deze prachtige foto van mijn jonge moeder met haar broer Hielke (geb. 22 okt. 1944) mag niet ontbreken op deze site.

Op zaterdag 28 april 2018 moesten we afscheid nemen van Hielke. In september 2017 werd bij hem acute leukemie geconstateerd en op 22 april kwam er een abrupt einde aan het leven van één van de liefste mensen die ik ken. Wat zal Hielke ontzettend gemist worden door iedereen die hem kende.

Jaap tekent '63?
Hier zien we Jaap aan het tekenbord bij Gros (architecten?) waar hij na de UTS kort heeft gewerkt. Tijdens zijn stage aan de UTS werkte Jaap al voor Jan Doeksen. Kan iemand meer vertellen over Gros? Even googlen levert niet veel op…

Maar ik denk dat Jaap zijn carrière als regisseur is misgelopen. Of hij daar groots was geworden weet ik niet maar zijn hart lag absoluut bij het toneel. Vraag het maar aan de leden van de Terschellinger toneelvereniging 'Welkom Binnen'.
Later is Jaap met Ans en Chris naar Terschelling verhuisd en daar werd ik geboren. Ansje sloeg tijdens de zwangerschap wat gelig uit en dokter Mathijssen vertrouwde het niet en stuurde Ans naar het Bonifatius Hospitaal in Leeuwarden. Daarom ben ik officieel in Leeuwarden geboren. En Jaap was die avond nét met de boot terug naar Schylge waar hij ondertussen werkte als bouwkundig calculator bij Doeksen's bouwbedrijf te Baaiduinen. Met Ansje overigens niets aan het handje: haar lever zat met zo'n grote baby wat in de knel en dat leverde de gelige kleur op. En de geboorte was er volgens mijn moeder, de nonnen en de gyneacoloog één uit het boekje: helemaal volgens de natuur.

Ansje scooter
Nog even een mooie foto van mijn moeder op de scooter. Het zal wel een 125-cc-tje zijn geweest.
Zou het een foto zijn van vóór dat Jaap en Ans getrouwd waren? Je moest dan bij het hotel wel kunnen aantonen dat je getrouwd was ander mocht je niet op dezelfde kamer slapen!

Pake_Beppe_Anna0001
En mijn moeder was nog uit de tijd dat de kinderen (in elk geval in Fryslân) op klompjes liepen.

Annie henk jaap oma
Jaap's beste vriend uit die tijd was volgens mijn herinnering Ieme (Yme) Poortman en zeker weet ik het niet maar ik dacht dat deze Poortman Cellist was bij het Frysk Orkest.

Jaap was in zijn vroege jeugd geruime tijd en vaak ziek (Astma, Bronchitis en Eczeem) waardoor hij een achterstand op school opliep. Vanwege Astma heeft hij kort na de oorlog een halfjaar in Zwitserland mogen doorbrengen. Via de Stichting '40-'45 werd dat geregeld. Na de MULO moest Jaap eerst zijn militaire dienst volbrengen en pas daarna ging Jaap naar de UTS. Ans heeft na Jaap's overlijden nog eens een mede-student van Jaap ontmoet die vertelde dat Jaap daardoor een opvallende figuur was. Hij was immers ouder dan de meeste andere studenten en Jaap gaf, bij gebrek aan docenten dan maar zelf les aan zijn medestudenten. En Jaap had een rijbewijs. In militaire dienst gehaald. Op school-ecursies reed Jaap het busje. Ik herinner me een foto (die moet ik opsporen!) waar de klas op staat bij een bezoek aan Schiphol, poserend bij een vliegtuig?

Op deze foto vlnr: Zuster Anna (21 juni 1926), broer Henk (Hendrik, 2 jan. 1930) Jaap en moeder Froukje Kerkhof-Postma (20 nov. 1899). Deze foto werd gemaakt in de oorlog. Het was de enige foto die aan Chris werd toegestaan om bij zich te hebben tijdens zijn gevangenschap in het Oranjehotel te Scheveningen.

Menu en meer