Stamboom
Toch fascinerend hoe zo'n stamboom er uitziet. Zo kom ik er achter dat mijn tweede naam bij de Postma's vandaan komt. Van Jacob Jacobs Postma. Ik weet in elk geval van twee kinderen van deze Jacob Jacobs Postma: Jacob en Sjouke. Jacob is dus de vader van mijn grootmoeder van mijn vader's kant en Sjouke is de vader van Klaas Postma, de oprichter van de Oranje Vrijbuiters waar mijn opa Chris ook lid van was. Klaas was dus een volle neef van de vrouw van Chris: Froukje Postma.

Ansje Chris en Hajoc en...
Is dit geen schitterende foto? Chris kijkt recht in de camera en achter hem staat beppe Trijntje. Uiterst links staat mijn moeder me recht in het gezicht uit te lachen! Ik zal me wel vreselijk aangesteld hebben.
Deze foto is gemaakt in het huis aan de Bergweg in Midsland op Terschelling.

Toetje met pruimen? '76
Mijn moeder was een schat, maar het was eten wat de pot schaft. En als Ans het koud had moesten Chris en ik een trui aantrekken. Volgens mij doen alle moeders dat. Hier 'genieten' Chris en ik van schepijs maar helaas met warme pruimen en abrikozen. "Zó verschrikkelijk lekker!", volgens moeder; dat moet je proberen.

MetdeHuifkarPake&Beppe'72
Deze foto is van 1972, ik was dus zes jaar jong. vlnr: een onbekende boven mijn broer Chris, moeder Ans en ik en dan beppe. (de moeder van mijn moeder). Pake was vast mee maar even buiten beeld. De foto is gemaakt op de Boschplaat op Terschelling. Ik denk één van de weinige keren dat we een huifkartocht boekten bij Daan Pootjes.

WandelenHeidemetBasje_II
Dit is een bijzondere foto en vreselijk jammer dat 'ie zo slecht belicht is. We zien pake voorop en dan broer Chris en dan Bas(je) Elmer, mijn moeder en beppe. Basje Elmer woonde op de hoek van de Botjelandweg en de Westerburen. Buren dus. Bas en ik zaten bij elkaar in de klas. Bas en Jort Bonne liepen na een dagje in het zwembad op West op weg naar huis tegen een TBS-er aan die was weggelopen uit de groep. Bas werd door die TBS-er vermoord. Ik denk dat de ouders van Bas er nooit overheen zijn gekomen.

LeoBultje'78
Op de lagere school zat ik veel bij meester Bultje in de klas. Het was nog in de tijd dat je van de meester een draai om je oren kreeg als je je niet normaal gedroeg. Als ik thuis verontwaardigd vertelde wat me was overkomen dan merkte Jaap op: "Dat zal je dan wel verdiend hebben!" En daar was het dan mee afgedaan.
Hier zien we Leo Bultje naast buurman Groenewold in de kamer bij Folkert Spanjer. Een paar jaar achterelkaar vierden we bij Folkert oud en nieuw.
Meester Bultje was een uitstekende meester en een briljant verteller. Ik heb heel warme herinneringen aan die keren dat hij voorlas uit de Scheepsjongens van Bontekoe. Leo kon zó boeiend vertellen en deed bij alle figuren een andere stem zodat je wat hij vertelde als een film aan je voorbij zag trekken. Maar goed ook want op Terschelling hadden we nauwelijks een bioscoop. Leo was ook een ras-acteur. Volgens mij mocht Leo van z'n ouders geen acteur worden anders hadden we hem vast tussen de grote Nederlandse acteurs terug gezien.

Schoolfoto_MAVO
Na de lagere school ging ik naar de MAVO. Géén leuke school. Maar ik heb er toch mijn diploma gehaald en met redelijke cijfers. Maar wel met het volstrekt foute vakkenpakket. En wel jammer dat je zo vroeg in je leven die beslissingen moet maken zonder dat je daar een écht goede onderbouwing voor hebt. Die keuze doe je vooral op goedbedoeld advies van docenten, ouders en je eigen gevoel. En is school niet een kennismaking met de wetenschappelijke methode? Dan is gevoel een vreemde raadgever! En dat was het voor mij zeker. Alle opvolgende scholen waren daardoor voor mij een ramp! Iedereen en ikzelf incluis dacht dat ik een alfa was. Maar ik bleek een bèta.

De HAVO mislukte, de MEAO ook en daartussen heb ik mijn verplichte militaire dienst vervult. In Seedorf (toen nog West-) Duitsland. Als je door-de-weeks dan ver van huis moet dan maar meteen een flink end weg. Mijn militaire opleiding heb ik 'genoten' in Keizersveer een dependance van de Rijschool Tilburg. In Keizersveer zat vroeger de Genie en daar heeft pake Hajo gezeten (gelegen, zeggen ze bij de militairen?). Toeval bestaat niet. Ik haalde daar mijn (vrachtwagen)rijbewijs.

Anyway. Nu werk ik op een Regionaal Opleidingscentrum (ROC) in Dordrecht. Daar ben ik Sr. Instructeur. Ik geef les aan leerlingen van niveau twee tot vier. En ik werk voor de afdelingen 'Metaal- en Procestechniek' en de afdelingen 'Mechatronica en Engineering'.

Rob C Kroes, Bezoek Beatrix Bataviawerf
Gelukkig kwam, door stom toeval, de Batavia op mijn pad. Daar voelde ik mij meteen als een vis in het water en dan nog vóór dat ik er werkelijk ging werken. Het was de meest impulsieve beslissing in mijn leven ooit en meteen de beste. De Batavia bleek bepalend voor de rest van mijn leven. En ik had er de tijd van mijn leven. Zoals sommige mensen die tijdens militaire dienst hadden of in de Kibbuts in Israël.
Lees (later) verder.

Menu en meer