Chris & Froukje
Van de Kerkhof's hebben we bijna geen foto's. Maar dit is er wel de leukste. Hier zien we Chris en Froukje in de geïmproviseerde 'coulissen' tussen vóór- en achterkamer een toneelstukje opvoeren. Het zijn de ouders van Jaap, mijn vader. Chris werd op 29 februari 1944 op de Waalsdorper vlakte gefusilleerd. Jaap was toen nét acht jaar oud. Meer details over Chris kan je vinden op de website over de Oranje Vrijbuiters de verzetsgroep waar hij lid van was. Oma kerkhof (Froukje dus) is in mijn vroege jeugd overleden en ik heb bijna geen herinneringen aan haar. Wij woonden destijds op Terschelling en oma in Leeuwarden op een flat aan de rand van Leeuwarden en zo vaak gingen we niet op bezoek.

Annie henk jaap oma
Froukje Postma werd op 20 november 1899 geboren en dit is een van de weinige foto's waar ze op staat. Zoals al eerder op deze site aangegeven is dit de foto die in de oorlog is gemaakt. Deze foto mocht Chris in de gevangenis bij zich houden. Froukje was dus sinds 29 februari 1944 reeds weduwe en is na een "zwaar, maar moedig gedragen" leven op 17 juli 1972 overleden. Niet zo gek dus dat ik me van haar weinig kan herinneren. Op de pagina over pake staat nog een foto van Froukje en pake Hajo samen.

Mem van opa postma Opa Postma
Uit het fotoalbum van mijn moeder heb ik nog wel een foto van de vader van Froukje: Jacob Postma, geboren 18 augustus 1875. Meer weet ik eerlijk gezegd niet over de man te vertellen. Hij werd Opa Postma genoemd door mijn vader en zijn broer Henk en zus Anna. Uit hetzelfde fotoalbum komt de foto van de mem van Jacob Postma: Frouwkje Sjoukes Polstra. Froukje zal vernoemd zijn naar deze beppe. De vader van Klaas Postma, de oprichter van de Oranje Vrijbuiters, heette Sjouke Postma en zal ook vernoemd zijn naar deze zelfde beppe! Klaas en Froukje waren dus neef en nicht van elkaar. Wellicht heeft dat een rol gespeeld in de keuze van Christiaan voor aansluiting bij de Oranje Vrijbuiters.

Oom Klaas
Froukje Postma had nog wel een broer: Klaas. Oom Klaas voor mijn vader, dus. Klaas Jacob Postma werd geboren op 28 mei 1913 en was dus maar liefst veertien jaar jonger. De enige foto van Klaas Postma uit het album van mijn moeder zie je hiernaast.

Christ
Mijn grootvader Chris was aannemer - timmerman. We zien hem hier in zijn zondagse pak met een prachtige bolhoed op. Van Ans heb ik (een afdruk, vast niet de originele) van deze foto in een lijstje, gekregen. Mijn moeder zegt dat onze Reinout de prachtige (bolle) ogen van opa Christiaan heeft. Ze heeft gelijk, zie ik nu!

Opa Christiaan
Dit zal het 'dagelijkse tenue' van Chris zijn geweest? Ik zal het oom Henk eens vragen. Die kan het zich vast herinneren.

Annie en jaap '38-'39? Annie en Henkie
Tot slot nog twee aardige foto's. We zien op de linkerfoto mijn vader met zijn tien jaar oudere zus Anna. Op de rechterfoto zien we dezelfde Anna met broer Henk (Hendrik).

Hier is dat (nog) niet te zien maar mijn vader en oom Henk leken in hun latere leven écht heel veel op elkaar. Als je niet beter wist zou je zeggen dat het tweelingen waren. Nynke en ik zaten, in het begin van onze verkering in restaurant Neptunus in Harlingen te wachten op de volgende boot naar Terschelling toen, volkomen onverwacht, Henk en Neel ook een bakkie kwamen doen. "Tsss, dat lijkt wel een broer van je vader" merkte Nynke meteen op. "Sterker nog; dat is 'em ook!" zei ik. Als Henk op Terschelling een rondje fietste werd 'ie steevast begroet met : "Hoi Jaap".

Menu en meer